شاید هنگامی‌که نام چسب آهن را می‌شنوید فکر کنید از چسب آهن تنها برای چسباندن فلز آهن استفاده می‌شود! اما برخلاف اینکه این چسب به چسب آهن شهرت یافته است، می‌توان از آن برای چسباندن تمام فلزات و حتی موارد دیگر مثل پلاستیک و چوب نیز استفاده کرد. چسب آهن معمولاً زردرنگ می‌باشد (البته به نوع آن‌هم بستگی دارد و برخی از انواع آن شفاف و بی‌رنگ هستند). از موارد استفاده چسب آهن می‌شود به چسباندن آهن به آهن، آهن به چوب، آهن به پلاستیک، پلاستیک به پلاستیک، چسباندن موکت به زمین و به‌طورکلی چسباندن تمامی سطوحی که نیاز است در مدت‌زمان کم و با استحکام زیاد به هم بچسبند اشاره کرد.

همان‌طور که گفته شد خصوصیات اساسی چسب آهن قدرت بالای آن، امکان استفاده برای تمامی فلزات و اغلب سطوح و همینطور سرعت بالای آن است؛ اما ویژگی‌های چسب آهن به این موارد ختم نمی‌شود و از دیگر ویژگی‌های مهم چسب آهن، امکان استفاده آن برای سطوح در معرض نور خورشید، مقاومت در دماهای بالا (تا ۱۲۵ درجه سانتی‌گراد) و در دماهای پایین (تا صفر درجه سانتی‌گراد)، امکان استفاده برای کارهای ظریف، دارا بودن مواد ضد اکسایش و پایداری در برابر اکثر مواد روغنی مانند ازن است

نحوه استفاده از چسب آهن

از چسب آهن می‌توان برای استفاده در صنایع و منازل بهره برد و به شکل قوطی و تیوبی موجود است که می‌توانید آن را از فروشگاه‌های چسب و یا سایت‌های اینترنتی تهیه نمایید. چسب آهن اشتعال‌زا و سمی است و برای استفاده از چسب آهن پیشنهاد می‌شود از دستکش و قلم‌مو استفاده گردد، سطوح را کاملاً خشک و تمیز کنید (پاک کردن گردوغبار و چربی از سطوح مهم است) و برای چسبیدن بهتر هر دو سطح را چسب کاری کنید، دمای محیط نیز بهتر است بیشتر از ۱۵ درجه سانتی‌گراد باشد. چسب آهن بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه بعد از چسب کاری سطوح خشک می‌شود که البته عواملی مانند نوع سطوح و دمای محیط نیز مؤثر هستند. اگر پس از خشک شدن چسب، دو سطح را برای چند ثانیه روی‌هم فشار دهید سبب می‌شود تا اتصال محکم‌تری برقرار شود. همچنین می‌توانید چسب کاری را دو بار تکرار نمایید.

.

کاربرد چسب آهن

از چسب آهن می‌توان به استفاده‌های معمول منازل برای اغلب سطوح مثل موکت کردن راه‌پله‌ها با چسباندن موکت به زمین، چسباندن زیره‌ی کفش‌ها و دمپایی‌ها و…. و استفاده در صنایع مانند صنایع کفش و چرم (طبیعی و مصنوعی)، تولید روکش‌های پارچه‌ای و پلاستیکی، کارایی در صنعت الکترونیک به‌جای لحیم‌کاری و دیگر موارد اشاره کرد.

 پر کردن ترک و حفره‌ها، استفاده برای چسباندن انوع فوم، فیبر، نمد، چوب و … نیز از کاربردهای چسب آهن است. همچنین از چسب آهن در کارگاه‌ها نیز استفاده می‌شود؛ برای مثال جهت تعمیرات مکانیکی لوازم و تجهیزات.

انواع چسب آهن

چسب آهن شامل ۳ دسته‌ی چسب اپوکسی، پلی اورتان و سوپر گلو (یا چسب قطره‌ای) می‌شود که به شرح مختصر هرکدام می‌پردازیم:

چسب اپوکسی

این چسب به طرز شگفت‌انگیزی مستحکم است و چسباندن سطوح بدون منفذ و یکدست با استفاده از این چسب آسان می‌گردد. نوع اپوکسی چسب آهن امکان تعمیر شکستگی‌های بزرگ را به وجود آورده است. از چسب اپوکسی اوایل به دلیل مقاومت بالا در برابر واکنش‌های شیمیایی در صنعت کشتی‌سازی استفاده می‌گردید اما امروزه دارای طیف وسیعی از کاربردهای گوناگون در صنایع و منازل است. این چسب دارای دو نوع دوقلو و شفاف است.

 

چسب پلی اورتان

یکی از نوع‌های چسب آهن که وجود آن در هر کارگاه و خانه‌ای ضروری است، چسب پلی اورتان است. این چسب قابلیت استفاده برای بیشتر مواد مانند سنگ، لاستیک و فایبرگلاس را دارد و اتصال بسیار محکمی ایجاد می‌کند.

چسب سوپرگلو

چسب سوپرگلو یا قطره از متنوع‌ترین انواع چسب آهن است و برای چسباندن شیشه، پلاستیک، سنگ و برخی فلزات استفاده می‌شود. ویژگی مهم چسب قطره‌ای شفافیت آن است و پس از استفاده اثری از خود به‌جای نمی‌گذارد که به کار زیبایی می‌بخشد.

حلال چسب آهن

حلال چسب ماده است که برای حل کردن و از بین بردن چسب از آن بهره می‌گیرند. برای مثال اگر هنگام چسب‌کاری به‌اشتباه چسب از سطح دلخواه بیرون زد و یا لکه ایجاد شد، حلال چسب به کمکتان می‌آید. برای حل کردن چسب‌های بر پایه آب می‌توان از آب و برای برخی چسب‌ها می‌توان از سرکه استفاده کرد. برای دیگر چسب‌ها که اغلب بر پایه استون هستند نیز می‌توان از استون بهره گرفت اما استون تنها چسب را حل نمی‌کند و حتی ممکن از به بافت یا رنگ سطح زیرین آسیب برساند. این عیب استون باعث شده تا استفاده از آن در عین اثربخشی زیاد موردتردید قرار گیرد.

همان‌طور که گفتیم چسب آهن بسیار قوی و دارای استحکام بالاست درنتیجه پاک کردن آن کار بسیار دشواری است. افراد برای پاک کردن چسب آهن از مواردی همچون بنزین سفید، استون، سرکه، آب‌لیمو و… استفاده می‌کنند که برخی قدرت حل‌کنندگی کم و برخی نیز دارای معایبی هستند، مانند معایب استون که در بالا ذکر شد؛ اما چسب آهن نیز مانند سایر چسب‌ها دارای حلال مخصوص خود است که پاک کردن چسب آهن را میسر می‌سازد. پس بهتر است برای هر چسبی از حلال مناسب آن استفاده گردد.

حلال چسب آهن ایزوپروپیل می‌باشد که نوعی الکل است و چسب آهن را در خود حل می‌نماید. این فراورده کاربرد گسترده‌ای در صنعت دارد. از ویژگی‌های ایزوپروپیل یا حلال چسب آهن می‌توان به بوی تند و نداشتن رنگ اشاره کرد. برای استفاده از این ماده حتماً از دستکش استفاده کنید تا آسیبی به پوستتان نرسد. ایزوپروپیل می‌تواند چسب آهن را از سطوح مختلف مثل میز، فرش، پارچه، فلزات، پلاستیک و… پاک کند و مزیت مهمی که آن را از استون برتر می‌سازد عدم آسیب‌رسانی آن به بافت سطوح و عدم‌تغییر رنگ سطوح است. به‌طور نمونه اگر مقداری از آن را بر روی پنبه بریزید و آن را برای چند دقیقه روی قسمتی از فرش که با چسب آهن لک شده قرار دهید، اثر چسب آهن کمتر شده و می‌توانید این کار را تا زمانی که چسب آهن به‌طور کامل در حلال چسب آهن حل و محو شود، ادامه دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *